II Edycja Budżetu Obywatelskiego woj. Śląskiego

Wystartowało głosowanie w II Edycji Marszałkowskiego Budżetu Obywatelskiego. Od dziś do 23 września mieszkańcy województwa śląskiego mogą oddawać głosy na jeden z 90 zgłoszonych i dopuszczonych do głosowania projektów. Wśród zgłoszonych zadań znalazły się także takie, które realizowane mają być w powiecie tarnogórskim. W II edycji MBO do rozdysponowania przeznaczono aż 10 mln zł (w tym 2,5 mln w puli wojewódzkiej oraz 7,5 mln na zadania w pulach regionalnych). Zwycięskie projekty mają zostać zrealizowane w 2021 roku. Projekty w puli podregionalnej, które dotyczą naszego powiatu to:

• PARK NAUKI, czyli edukacja i rehabilitacja w Parku Repeckim,
  • “Rap wraca do Parku” – festiwal kultury hip-hop w parku w Świerklańcu,
  • Zagospodarowanie ronda im. świętego Jana Pawła II w Drutarni – poprzez nasadzenie roślin stałych,
  • Wsparcie dla personelu hospicjum,
  • oTULA – Objazdowa Teatralna Uliczna Akademia

Ciekawe projekty znalazły się także w puli o zasięgu wojewódzkim:

• Bezpieczeństwo dla juniora, rekreacja dla seniora – modernizacja parku w Reptach,
  • Bezpłatne zwiedzanie z przewodnikiem obiektów światowego dziedzictwa UNESCO – Zabytkowej Kopalni Srebra oraz Sztolni Czarnego Pstrąga w Tarnowskich Górach.

Aby zagłosować na wybrany przez siebie projekt należy wejść na stronę https://ebo.slaskie.pl/pub/vote/start . Gorąco zachęcamy Państwa do wzięcia udziału w głosowaniu!