Rozpoczęcie działalności Tarnogórskiego Stowarzyszenie Obywatelskiego

Rozpoczęcie działalności

Pierwszego lutego, podczas zebrania założycielskiego, grupa aktywistów oraz przedstawicieli stowarzyszeń i grup nieformalnych działających na terenie powiatu tarnogórskiego powołała do życia Tarnogórskie Stowarzyszenie Obywatelskie. Niemal równo 2 miesiące później otrzymaliśmy wpis do Krajowego Rejestru Sądowego. Oznacza to, że jesteśmy już oficjalnie pełnoprawnym stowarzyszeniem.

Tarnogórskie Stowarzyszenie Obywatelskie jest tworem niezależnym od władzy na każdym szczeblu. Decyzje dotyczące działalności Stowarzyszenia podejmowane są w sposób demokratyczny w oparciu o opinie jego członków. Wierzymy, że Samorząd nie jest “Nasz”, “Wasz”, czy “Ich”. Samorząd nie jest też “kółkiem wzajemnej adoracji” walczącym między sobą o wpływy. To administracja publiczna, która powinna pracować z należytą troską na rzecz Wszystkich mieszkańców – nie pomijając i nie wykluczając nikogo.

Tarnogórskie Stowarzyszenie Obywatelskie składa się z ludzi z różnych środowisk, których połączyła wspólna pasja do charytatywnej pracy na rzecz tarnogórskiej społeczności. Utworzenie stowarzyszenia jest kolejnym etapem ich pracy – etapem, który otwiera zupełnie nowe możliwości.

Działalność Stowarzyszenia skupia się na podejmowaniu inicjatyw w ramach 16 obszarów.

Zachęcamy do śledzenia naszych działań.
Zarząd Tarnogórskiego Stowarzyszenia Obywatelskiego w składzie:
Bożena Gonet, Krzysztof Bergier oraz Joanna Psujka.