Kolejne gminy odpowiadają na nasze pismo

Odebraliśmy kolejne odpowiedzi na wystosowane przez nas pismo w sprawie zanieczyszczenia środowiska rękawicami z folii HDPE. Przypominamy, że 8 kwietnia wysłaliśmy pismo do gmin powiatu tarnogórskiego z prośbą o podjęcie działań w kwestii porozrzucanych na trawnikach i chodnikach foliowych rękawic. Apelowaliśmy o zwiększenie częstotliwości opróżniania pojemników na śmieci przez podległe włodarzom służby, oraz o zwiększenie ilości wspominanych pojemników.

Wczoraj odebraliśmy odpowiedzi z gminy Zbrosławice i Miasteczko Śląskie. W gminie Zbrosławice problemu dotychczas nie zauważono, jeśli jednak takowy się pojawi, Urząd Gminy podejmie stosowne działania. Michał Skrzydło – Burmistrz Miasteczka Śląskiego poinformował nas w piśmie, że czystość na terenie Gminy monitorowana jest na bieżąco, a w razie potrzeby Urząd pisemnie zwróci uwagę osobom prowadzącym działalność gospodarczą na których spoczywa obowiązek dbania o swoją nieruchomość.

Jeżeli zauważą Państwo porozrzucane foliowe rękawice na terenie Gminy Zbrosławice lub Miasteczko Śląskie prosimy o kontakt z Urzędami w/w Gmin oraz/lub z nami.

Poniżej publikujemy otrzymane odpowiedzi: