Dziękujemy za Wasze wsparcie

Pomaganie nie ma swoich politycznych barw i szyldów… Pomaganie zawsze jednoczy – nigdy nie powinno dzielić. By pomagać, współpracujemy ze sobą mimo różnic poglądowych i sympatii politycznych. Działalność w innych organizacjach również nie stanowi przeszkody – wszystko by wspólnie stawić czoła problemowi i nieść pomoc! Razem wszak możemy więcej – czego najlepszym przykładem jest „Pogotowie maseczkowe”.

Wspólna akcja grupy Rękodzielne Tarnogórzanki i Tarnogórskiego Stowarzyszenia Obywatelskiego w piękny sposób obrazuje ideę obywatelskości. Akcja zjednoczyła wielu ludzi, którzy współpracując ze sobą każdego dnia, sprawiają, że do wielu seniorów z naszego miasta trafiają bezpłatne maseczki wielokrotnego użytku. To ponad 25 niezwykłych dziewczyn, które każdego dnia pomimo własnych zobowiązań rodzinnych i zawodowych, znajdują czas by pro-bono szyć bawełniane maseczki. To niezwykła Ania Pudełko Baryła, która koordynuje akcją po stronie Rękodzielnych Tarnogórzanek i Bożena Gonet, która zarządza akcją ze strony TSO. To wielu mieszkańców naszego miasta i powiatu, dzięki którym Rękodzielne Tarnogórzanki mają materiały z których szyją maseczki. To lokalni przedsiębiorcy, którzy chcąc wesprzeć nasze działania, wywiesili plakaty informujące o akcji w swoich sklepach i punktach usługowych. Wreszcie… to wspaniali ludzie, członkowie TSO i wolontariusze, którzy bezinteresownie dostarczają maseczki, bezpiecznie, do skrzynek na listy seniorów. Nie sposób Was wszystkich wymienić, ale wszystkim Wam serdecznie dziękujemy!

Wczoraj maseczki trafiły do kolejnych seniorów. Tym razem wolontariusze odwiedzili Opatowice, Sowice, Stare Tarnowice, Osadę Jana i Śródmieście-Centrum. Dziękujemy Zofia Lesiewicz i członkom Tarnowskie Góry – Rada Dzielnicy Śródmieście-Centrum, którzy wsparli akcję. Dziękujemy także Sławomirowi Ziemiankowi, przewodnikowi po Zabytkowa Kopalnia Srebra – obiekt światowego dziedzictwa Unesco, który osobiście dostarczył maseczki do Lasowic.