Jednorazowe rękawiczki na trawnikach

Ministerstwo Zdrowia wprowadziło obowiązek korzystania z jednorazowych rękawiczek podczas zakupów. W myśl uchwalonych przepisów, każdy sklep musi zapewnić je swoim klientom. Mieszkańcy naszego powiatu zaczęli więc masowo korzystać z foliowych rękawic. Przepisy obowiązują zaledwie od drugiego kwietnia, a lokalne pola, łąki i chodniki zasypane są jednorazowymi rękawiczkami. Pomijając oczywisty aspekt higieniczny (powiewające na wietrze rękawiczki mogą roznosić wirusy i bakterie), należy przypomnieć istotny fakt – produkty wykonane z folii rozkładają się w przyrodzie od 100 do 400 lat. Oznacza to, że pozostaną z nami na długo po tym jak o pandemii wszyscy zapomną.

Tarnogórskie Stowarzyszenie Obywatelskie apeluje do wszystkich osób korzystających z jednorazowych rękawiczek o ich należyte zutylizowanie. Przypominamy, że po zakończeniu korzystania, należy bezwzględnie umieścić je w pojemniku na śmieci. W związku z narastającym problemem zanieczyszczenia środowiska naturalnego wykonanymi z polietylenu HDPE rękawicami, TSO wystosuje pismo do władz powiatu tarnogórskiego i wchodzących w jego skład gmin. W piśmie będziemy apelować o zwiększenie ilości koszy na śmieci na administrowanych przez nich terenach, oraz o zintensyfikowanie prac porządkowych.

Jednocześnie apelujemy do wszystkich właścicieli sklepów o zapewnienie swoim klientom koszy do wrzucania rękawic i ich należyte oznaczenie.