Ostatnie dni akcji Nakrętko-mani dla Hani

Akcja Nakrętko-mani dla Hani, którą koordynuje w naszym mieście Pani Agnieszka Kopczyk powoli dobiega końca. Jeszcze tylko do 20 lipca można wziąć w niej udział. Przypominamy, że w ramach akcji zorganizowano w naszym mieście zbiórkę plastikowych nakrętek po napojach. Dostarczone nakrętki zostaną przekazane do skupu, a dochód z ich sprzedaży zasili fundusz przeznaczony na leczenie Hani Łączkowskiej. Mała Hania cierpi na rdzeniowy zanik mięśni (SMA Typu 1) a jedyną szansą na jej leczenie jest kosztowna terapia genowa (potrzeba na ten cel aż 10 000 000 zł).

W dniu dzisiejszym Bożena Gonet – prezes Tarnogórskiego Stowarzyszenia Obywatelskiego wraz z Krzysztofem Bergierem, wiceprezesem TSO dostarczyli kolejną paczkę nakrętek zebranych przez członków naszego stowarzyszenia. Ten sposób pomagania doskonale wpisuje się w organizowaną przez nas akcję #naturalniewtg w ramach, której podejmujemy działania proekologiczne na terenie powiatu tarnogórskiego. Działania tego typu łączą aż dwie korzyści. Po pierwsze pomagamy konkretnej osobie a po drugie pomagamy całemu środowisku naturalnemu, bowiem nakrętki zostaną przetworzone i ponownie wykorzystane.

Gorąco zachęcamy Państwa do pomagania także w ten sposób – każdy z nas przecież korzysta na co dzień z opakowań w których stosowane są plastikowe nakrętki. Nakrętki można dostarczać do sklepu zoologicznego „Zielony Zakątek” w Tarnowskich Górach przy ul. Zagórskiej 84 lub do sklepu „Livio” w Tarnowskich Górach przy ul. Jana Opolskiego 12. Przed wizytą warto skontaktować się z koordynatorką akcji p. Agnieszką Kopczyk.