Pismo do władz gmin i powiatu

Tak jak zapowiadaliśmy wcześniej, w dniu dzisiejszym wystosowaliśmy pismo do Pani Starosty Krystyny Kosmali w którym apelujemy o rozważenie zwiększenia ilości koszy 🗑 na śmieci na terenie powiatu tarnogórskiego, oraz zwiększenie częstotliwości ich opróżniania. Zaapelowaliśmy ponadto o podjęcie przez władze powiatu działań edukacyjnych, mających na celu promowanie prawidłowych nawyków w zakresie dbania o środowisko i segregacji odpadów. Przypominamy, że pismo jest pokłosiem naszego apelu z poniedziałku. Apelowaliśmy wówczas do mieszkańców powiatu tarnogórskiego o wyrzucanie rękawiczek jednorazowych tylko i wyłącznie do pojemników na śmieci. Obecnie niestety wiele osób wyrzuca je na chodnik lub na trawniki.

Oprócz Pani Starosty Starostwo Powiatowe w Tarnowskich Górach, pismo otrzymają także: Pan Marek Cyl – Wójt Gminy Świerklaniec, Pan Gabriel Tobor – Burmistrz Radzionkowa, Pan Wiesław Olszewski – Wójt Gminy Zbrosławice, Pan Eugeniusz Gwóźdź – Wójt Tworoga, Pan Grzegorz Czapla – Wójt Ożarowic, Pan Arkadiusz Czech – Burmistrz Tarnowskich Gór, Pan Klaudiusz Kandzia – Burmistrz Kalet, oraz Pan Michał Skrzydło – Burmistrz Miasteczka Śląskiego. Jeśli otrzymamy odpowiedź, od razu Państwa powiadomimy.

Jesteśmy świadomi trudnej sytuacji w której znajduje się powiat tarnogórski i wchodzące w jego skład gminy w związku z pandemią koronawirusa i wzrostem zachorowań na COVID-19. Uważamy jednak, że walcząc ze skutkami pandemii nie możemy zapominać o środowisku naturalnym.

Poniżej pełna treść pisma: